Da igračke budu igračke – rodno neutralne igračke

Dečja igra ima  veliki, gotovo nezamenljiv, značaj u celokupnom razvoju deteta. Ona doprinosi razvoju svih psihofizičkih funkcija deteta, njegovih sposobnosti i znanja. Igrom se stvaraju uslovi za formiranje emocionalno stabilne, socijalizovane i kreativne ličnosti. U socijalnom i emocionalnom pogledu, igra je neka vrsta pripreme deteta za život u društvu i sa drugima.

rodno ravnopravne igrackeDa bi razvoj tekao pravilno deci su neophodne različite igračke, koje im kroz igru pružaju različita iskustva. Aktivne, didaktičke igračke i konstruktori uče dete logičkom razmišljanju, podstiču sposobnost rešavanja problema, a pozitivno utiču na samopouzdanje. Igre uloga razvijaju socijalne veštine, dok se kroz umetnost i kreativnu igru razvijaju motoričke sposobnosti i vežba upornost.

Veoma je važno da i dečaci i devojčice dobiju podjednaku šansu da razvijaju sve sposobnosti, a podela igračaka na one za dečake i one za devojčice to onemogućava.

“Kad god se dete igra igračkom, ono iz nje izvlači neku korist, nešto o svetu nauči. U igri sa različitim igračkama razvija različite sposobnosti, a uklanjanje podele na igračke “za devojčice” i za dečake” doprineće tome da se dete susretne sa igračkama koje su mu do tada bile van domašaja i kroz njih razvija do svog punog potencijala.” – tvrdi psihološkinja Erika Vajsgram sa Univerziteta u Viskonsinu. – “Verujem da deca treba da budu slobodna da prate svoja interesovanja i da na njih ne utiču rodne oznake i stereotipi.”.