Kako da počnete sa časovima engleskog kod kuće

Nova godina je savršeno vreme za nove početke, pa zbog čega časovi engleskog jezika kod kuće ne bi postali vaša nova rutina u narednoj godini?

Mnogo je roditelja koji bi želeli da svoje mališane podučavaju engleskom jeziku kod kuće, ali ne znaju kako da počnu. Nije važno ako vaš engleski nije savršen, najvažnije je da postoji želja i volja, koju ćete sigurno preneti i na dete. I ne brinite ako vaš mališan ne progovori odmah jezik, potrebno je neko vreme da ga usvoji. Budite strpljivi i dočekaćete rezultate svog truda.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da počnete!

english-learning

 

Uspostavite rutinu

Odredite vreme rezervisano za časove engleskog i držite se rasporeda. Bolje je imati kratke, a češće časove, nego duže a ređe. Petnaest minuta, tri puta nedeljno je malom detetu dovoljno, a postepeno časove možete produžavati, zavisno od koncentracije i interesovanja deteta. Trudite se da aktivnosti tokom časova budu kratke i raznovrsne, kako biste što efikasnije održali pažnju.

I ovde, naravno, važi pravilo da je ponavljanje majka učenja. Često je potrebno da dete nekoliko puta čuje određenu reč ili pesmicu pre nego što bude spremno da je ponovi.

Igrajte igre

Deca najlakše uče kroz igru, dok se zabavljaju. To je i najprirodniji način učenja. Kartice su sjajno sredstvo za učenje i ponavljanje reči, a brojne su i igre koje se njima mogu igrati, kao na primer igra memorije.

Postoje razne druge igre koje će vam pomoći da na zabavan način decu naučite engleski, poput bojanki ili online igrica koje su idealan način da završite čas.

Koristite situacije iz svakodnevnog života

Prednost učenja engleskog kod kuće je u tome što možete koristiti svakodnevne situacije i predmete u sobi kako bi jezik vežbali prirodno i u kontekstu.

 • Razgovarajte o odeći dok se vaše dete oblači ili dok raspremate veš (“Hajde da pronađemo drugu plavu čarapu”, “Ovo je tatina majica”,..)
 • Vežbajte rečnik koristeći igračke i nameštaj iz sobe dok recimo pomažete detetu da pospremi sobu (” Gde je crveni auto?”)
 • U prodavnici ili tokom pripreme obroka vežbajte nazive voća, povrća i ostale hrane

Pričajte priče

Koristite slikovnice da imenujete različite predmete, a kasnije podstaknite dete da vam pokaže gde se na slici nalazi koji predmet.

Slušanje priča će navići vaše dete na zvuk i ritam engleskog jezika, iako isprva neće razumeti o čemu se radi. Animirane priče su sjajan način da dete razvije sposobnost pažljivog slušanja.

Pevajte pesme

Pesmice su izuzetno efektan način da naučite nove reči i poboljšate izgovor. Pesmice koje prati jednostavna koreografija (pokazivanje delova lica, tela..) su odlične za sasvim malu decu koja još uvek ne mogu da izgovore reči.

Učenje gramatike

Malu decu nema potrebe striktno učiti gramatičkim pravilima. Umesto toga dovoljno je koristiti različite gramatičke strukture u okviru konteksta, što će deci pomoći da ih kasnije koriste prirodno i ispravno.

Koje reči i fraze bih prvo trebao da naučim dete?

Kada odlučujete o temama o kojima ćete prvo učiti uzmite u obzir interesovanje i ličnost vašeg deteta. Uglavnom se za početak uzimaju sledeće teme:

 • brojevi
 • boje
 • pridevi (mali, veliki, visok srećan, tužan, umoran)
 • delovi tela
 • igračke
 • odeća
 • životinje
 • hrana

Vrlo je bitno da se dete navikne na časove engleskog, te koristite iste izraze kada počinjete čas “It’s English time! Let’s sit down. ” Dete će vrlo brzo usvojiti fraze poput; thank you; Can I have …?; Where is …?; Point to …; What colour is it?; It’s …; I like …; I don’t like …, jer ćete ih koristiti iz časa u čas.

Kakav god pristup da odaberete, najvažnije je da se opustite i da učenje jezika učinite što zabavnijim i za sebe i za dete.

Izvor: LearnEnglish Kids